Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat waarmee water minder hard gemaakt kan worden. Dit proces wordt waterontharding genoemd. Wat bedoelen we met hard water? De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesiumionen in het water. Door calcium kunnen waterleidingen verstopt raken omdat calcium zich aan het metaal hecht. Een waterontharder is een stof die de ionen uitwisselt voor een ionenwisselaarhars. Waterontharders halen schadelijke stoffen uit het water zodat water beter drinkbaar is of de kans op schade aan waterleidingen door calciumaanslag wordt verminderd.

Waar moet een waterontharder worden geplaatst?

Een waterontharder kan in de meterkast of in de bijkeuken of garage worden geplaatst. Daarnaast hangt het af van de plek waar de watermeter zich bevindt. Bij huizen met een kruipruimte kan de waterontharder het beste in bijkeuken of garage worden gehangen. Is er geen kruipruimte aanwezig dan is de meterkast de beste plek. 

Verschillende modellen

Er zijn verschillende soorten modellen op de markt. Waterontharders van Amysoft zijn beschikbaar met verschillende harsinhoud en zoutvoorraden. Het kleinste model heeft vaak al genoeg capaciteit voor een huishouden. De prijsverschillen zijn vaak klein waardoor er vaak toch beter voor een grotere uitvoering gekozen kan worden zodat het zout minder vaak hoeft worden bijgevuld. Op de modellen zit 15 jaar garantie en de meeste modellen gaan wel 25 jaar mee.

Installatieprocedure

Er zijn een aantal voorwaarden die in acht genomen moeten worden bij het plaatsen van waterontharders. Een ontharder op basis van ionenwisseling kan het water vervuild worden door het onthardingsproces. Dit water mag nooit terugstromen in het drinkwaternet. Daarom is er een terugstroombeveiliging CA nodig. De afvoerleiding van de waterontharder moet via een zichtbare onderbreking op de riolering worden aangesloten. Het plaatsen van een waterontharder kan zorgen voor drukverlies, zo’n 70kPa (0,7 bar). Het gevolg hiervan is dat de waterdruk op kranen en de douche in het huis afnemen. Daarnaast mag drinkwater dat ter beschikking gesteld wordt aan derden, bijvoorbeeld in de kantine van een vereniging of sportclub niet verder worden verlaagd dan de wettelijke norm van 5,6 dH.

Onderhoud van de waterontharder

Door onjuist gebruik of slecht onderhoud kan een waterontharder slechter gaan werken. Hierdoor gaat de kwaliteit van het drinkwater achteruit. De filters van de waterontharder moeten regelmatig worden gereinigd om te zorgen dat bacteriën geen kans krijgen. Bij het terugspoelen van de waterontharder moet geschikt zout worden gebruikt. Het zoutvat moet een passend deksel hebben zodat insecten hier niet in kunnen komen. Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.