Waarom je asbest zo snel mogelijk moet laten verwijderen

Asbest is een gevaarlijke stof die kan leiden tot zeer ernstige ziektes zoals kanker. Om deze reden mogen er in Nederland na 2024 geen asbestdaken meer zijn. Asbest verwijderen kun je beter niet zelf doen. Het is een gevaarlijke klus waar veel ervaring bij komt kijken. Als het verkeerd wordt uitgevoerd kan het leiden tot gezondheidsrisico’s. Asbestsanering moet op een speciale manier worden uitgevoerd om te zorgen dat er geen gezondheidsschade kan ontstaan. In dit artikel lees je hoe het allemaal zit. Hoe gevaarlijk is asbest nu echt? Waar moet je aandenken als je asbest laat verwijderen? 

Hoe gevaarlijk is asbest?

We hebben allemaal wel eens gehoord dat asbest schadelijk voor de gezondheid kan zijn en dat het kan leiden tot nare ziektes. Is asbest altijd gevaarlijk? Nee, asbest is niet gevaarlijk als je er niet in gaat zagen, boren of snijden. Doe je dit wel dan laten er vezels los. Het zijn vooral de vezels die gevaarlijk zijn als zij worden ingeademd. Bij het verwijderen van asbest is het dus van groot belang dat deze vezels niet in de lucht komen. Om deze reden worden er allerlei voorzorgsmaatregelen genomen zoals beschermende kleding. De ruimte waar de asbest wordt verwijderd wordt vaak afgeschermd met een tent zodat de vezels zich niet door de lucht kunnen verspreiden. 

Asbest laten verwijderen

Het is van groot belang dat asbest op een juiste manier wordt verwijderd. Gebeurt dit niet dan kan er een boete worden opgelegd door de gemeente. In de meeste gevallen heb je een sloopvergunning van de Gemeente nodig en laat je de sloopwerken uitvoeren door een asbestverwijderingsbedrijf met de juiste certificering. Als de asbest is verwijderd kun je gemeente op de hoogte stellen van het feit dat er zich in de woning geen asbest meer bevindt.

Hoe gaat asbest verwijderen in zijn werk

Allereerst wordt een ruimte die zich in het huis bevindt helemaal afgescheiden van de rest van het huis of gebouw. Deze ruimte wordt helemaal luchtdicht gemaakt. Door met luchtdrukapparatuur te zorgen voor onderdruk in deze ruimte kunnen vrijkomende asbestdeeltjes niet uit de ruimte ontsnappen. Alleen gespecialiseerde medewerkers in beschermende pakken mogen vervolgens de ruimte in om hun werk te doen. Is alle asbest verwijderd dan wordt er grondig schoongemaakt en vindt er een vrijgavemeting in om aan te tonen dat de ruimte asbest-vrij is en veilig gebruikt kan worden. Vervolgens wordt de asbest op een manier die voldoet aan de strengste richtlijnen zo snel mogelijk afgevoerd.Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.